« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Workshop Verdienmodellen Agroforestry & excursie Kwaalburgse Hoeve

september 5, 2023 @ 1:30 pm - 4:30 pm

Te gast bij Jan van der Horst en Marie Louise Filippini op de Kwaalburgse Hoeve.

Op de Kwaalburgse Hoeve wordt gezocht naar methodes om met respect voor en in balans met de natuur te boeren. Doel is herstel van de bodemvruchtbaarheid, versterking van de biodiversiteit en het aantrekkelijker maken van het landschap. Geen parklandschap creëren maar werken om binnen het gestelde doel gewassen te produceren die bijdragen aan een gezonde voeding. Er wordt geexperimenteerd met gerst, haver, zonnebloemen en spelt. Ook groeien er op de Kwaalburgse Hoeve verschillende soorten fruitbomen die ons overvloedig voorzien van appels, peren, pruimen, kersen en abrikozen. Bijen helpen daarbij: in het voorjaar bestuiven zij onze fruitbomen.

Daarnaast zijn er een aantal jaar geleden een flink aantal tamme kastanjes, walnoten en hazelaars geplant. Deze bomen en struiken horen hier thuis en helpen tegen klimaatverandering: ze leveren schaduw, gaan uitdroging van de bodem tegen en slaan co2 op. Maar het allerbelangrijkst is dat ze fantastische vruchten opleveren die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan ons voedsel.

Zie voor meer info www.kwaalburgsehoeve.nl

Centraal deze middag staat het thema verdienmodellen. Wat mag je verwachten van de opbrengsten van agroforestry?

Het programma is als volgt:

We starten om 13.30 uur en sluiten af om 16.00 uur met een hapje en een drankje.

Onze gastheer Jan van der Horst neemt je mee in hoe hij agroforestry heeft toegepast en wat het bijdraagt aan de bedrijfsvoering.

Daarnaast geeft Loes Vinkenborg een presentatie over verdienmodellen in agroforestry en deelt zij de kennis en ervaring tot dusver opgedaan in Agroforestry Netwerk Brabant. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de verschillende agroforestry systemen, kosten en opbrengsten, financiering en last but not least: hoe zie je de toekomst en wat past bij jou.

We sluiten af met een korte toelichting op een aantal actuele ontwikkelingen binnen Agroforestry Netwerk Brabant. Zo is de eerste aanvraag voor koolstofcertificaten ingediend, hebben we een nieuwe website en gaan we vervolgstappen zetten in het ondersteunen van agroforestry in de collegiale keten.

Interesse om langs te komen?

Meld je aan via info@agroforestrybrabant.nl

Gegevens

Datum:
september 5, 2023
Tijd:
1:30 pm - 4:30 pm
Site:
www.kwaalburgsehoeve.nl

Locatie

Kwaalburgse Hoeve
Hooispoor 1
Alphen, 5131ND Netherlands
+ Google Maps